Gen Z Lab in Lissabon

,

Wat als jongeren uit 7 Europese landen 5 dagen intens samenwerken rond de vraag “hoe krijg je Gen Z aan het sporten”? Na enkele online sessies ter voorbereiding van de fysieke ontmoeting, gingen 70 knappe koppen de uitdaging aan tijdens een Gen Z Lab in Lissabon. Brainstormen, concepten bedenken en prototypes uitwerken. Inclusief veldwerk om initiële ideeën af te toetsen en… uiteraard enkele sportactiviteiten. 

Maatschappelijk verantwoord sporten 

Imagine… Een Gen Z Lab waarin Gen Z zelf aan de slag gaat rond Gen Z vraagstukken. Voor én door Gen Z’ers. Een Gen Z Lab dat bovendien focust op maatschappelijk relevante uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan dalende cijfers rond sport en beweging bij de jeugd. En stijgende cijfers rond mentale (on)gezondheid, stress en overgewicht.

Gen Z Lab to the rescue

70 ondernemende Gen Z’ers bogen zich over de barrières én motivatiefactoren om verschillende Gen Z persona’s aan het sporten te krijgen. Via design thinking stoomden teams allerhande oplossingen, concepten en prototypes klaar. En businessmodellen om deze oplossingen op een duurzame manier aan de man te brengen. Er werd geknipt en geplakt, gefilosofeerd en gerekend, getest en geprobeerd, gewikt en gewogen.

Wat is de ideale oplossing om jongeren te motiveren? Apps of course. Of toch kiezen voor events met influencers? Of liever social media campagnes met influencers? Zolang er maar een ‘social’ aspect aan te pas komt.

Influencers are out, communities are in!

Een 5-tal zaken kwamen meermaals aan bod en sprongen daarom in het oog. Los van de diversiteit aan oplossingen of business ideeën die er dan aan gekoppeld werden. Onderstaande elementen vormen slechts het topje van de ijsberg, maar kort door de bocht zoekt Gen Z een community, liefst in combinatie met gamification en gebruiksgemak. 

 • Platformen met selectie online sportlessen. Of het nu gaat om online yoga, online dansles of online fitnesssessies, heel wat ideeën draaien rond het groeperen van bestaande (kwalitatieve) online sportsessies via platformen. Een soort TikTok voor yoga, een soort YouTube platform voor mensen met sportblessures,… Het groeperen van relevante online sportcontent komt veelvuldig en divers aan bod. Het idee achter zulke platformen? Het platform screent en selecteert relevante online sportsessies, de sporter zelf hoeft dit (na een eenmalige intake) niet meer te doen. 
 • Link naar gelijkgestemden. 
  Individuele sporten, zoals lopen of fietsen, vinden (sommige) Gen Z’ers saaiere sporten. Liever spelen ze in groep volleybal of basketbal. Vooral sociale sporters. Maar… Hoe ouder ze worden, hou moeilijker het blijkt om teamspelers te vinden in de buurt. En van eenzelfde niveau. Zeker als je niet bij een sportclub bent aangesloten maar ad hoc én recreatief wilt spelen. Vandaar de nood aan ‘connecten’ of linken met gelijkgestemden. Een community van lokale sporters die recreatief op eenzelfde niveau spelen. Zo ontwikkelde een team bijvoorbeeld Volleymates, een soort online platform om lokale volleybalmaatjes te vinden. 
 • Peers motiveren.
  Gekende grotere influencers worden in het lab voornamelijk ingezet om sportapps of events te promoten. Enkel en alleen influencers inzetten om Gen Z aan het sporten te krijgen, is een weinig bewandelde piste. Om jongeren concreet aan het sporten te krijgen, legt Gen Z vooral de nadruk op het inzetten van sporters met een gelijkaardige mindset of ervaring of niveau. Of dit nu de buurjongen is of een gekendere sporter. Opnieuw primeert het community aspect. Het zijn deze ‘peers’ die motiveren en helpen volhouden.
 • Experience attracts.
  Meer ervaren sporters, dus experts in bijvoorbeeld bergklimmen of een specifieke dansstijl, trekken dan weer wel de aandacht van Gen Z. Meerdere teams lanceerden platformen waarop input te vinden is van ervaren/gecertifieerde peers. En waarbij user-generated content een plek krijgt maar dan wel met een specifieke quality check (als het bijvoorbeeld gaat over routes van bergbeklimmers kunnen enkel ervaren/gecertifieerde klimmers dergelijke zaken posten). 
 • Gamification is everywhere.
  Virtuele punten sparen, virtuele medailles winnen, virtuele toernooien winnen,… Het spelelement is cruciaal om Gen Z’ers aan een app, event of campagne te binden. Niets voor niets… Gamification is hét ingrediënt om communities rond apps, events of campagnes levendig te houden en leden te triggeren om tot actie over te gaan. 

Een impressie van het 2022 Gen Z Lab? Check onderstaand filmpje.

impressie Gen Z lab 2022

***

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?