En toen werd ik ineens een influencer

,

Wat wil je later worden als je groot bent? Kapper, brandweerman, dokter,… maar influencer? Geld verdienen door foto’s te plaatsen op je Instagramprofiel, dat lijkt een vreemde jobdescription. Toch verdienen tienduizenden mensen hier een extraatje mee. Een minderheid verdient hiermee zijn hoofdinkomen. Hoe een influencer worden? Maak kennis met Daphné Merlevede en Debby the chocoholic, twee pittige dames die momenteel als micro-influencer te volgen zijn via Instagram.

Influencer worden: sportlover Daphné

Daphné is praktisch groot geworden al sportend. Van turnen naar trampolinespringen tot short track (de Usain Bolt van het schaatsen zeg maar). Ze is gestart met fietsen om de beenspieren te trainen voor haar short track. Eerder op toevallige wijze kreeg ze sponsordeals aangeboden door een immobiliënkantoor en Garmin. Niet lang daarna volgde Trek. Het merk bood haar een fiets aan om te kunnen trainen. Trek zette de samenwerking stop, en toen kwam Scott in de plaats. Daphné post af en toe op heel natuurlijke en authentieke wijze foto’s op haar Instagram om te tonen dat ze deze merken loyaal is. Ze maakt haar beeldmateriaal zelf en is vooral dankbaar. Echter, nooit heeft ze geld verdiend met deze samenwerkingen.

Daphné vindt het woord influencer een negatieve bijklank hebben en beschouwt zichzelf niet echt als één. Het is allemaal organisch en spontaan gekomen. Ze ziet de samenwerkingen met Scott en Garmin als een opportuniteit om haar favoriete sport betaalbaar te kunnen uitoefenen. Ze is heel loyaal aan die merken en vindt dat ook maar normaal. “Door rond te rijden met die innovatieve fiets van Scott heb ik al veel fietsers geïnspireerd. Ongelooflijk hoe goed die marketing werkt!”

Maar Daphné staat ook aan de andere kant van het verhaal, als uitbaatster van haar glamping Ardome. Vaak krijgt ze vragen binnen van influencers die een gratis overnachting vragen in ruil voor posts en stories. “Het is ongelooflijk hoe dit als een business wordt benaderd”, aldus Daphné. “De eisen die dergelijke influencers voorleggen, stroken niet met hoe ik het zie.” De charme van het krijgen van cadeautjes van je favoriete merk en daar af en toe een post voor maken is iets helemaal anders dan mensen die dit ‘for a living’ zien. Zij zoeken zelf potentiële bedrijven op waarvoor ze content kunnen creëren in ruil voor geld. Waar is de authenticiteit dan gebleven?

Influencer worden: Zen with Debby

Deborah Standaert doet je watertanden van allerlei gerechten met chocolade. Startend met een blog in 2016 waar ze sporadisch wat recepten op plaatste, kreeg ze de smaak te pakken. Ze deelde gaandeweg haar persoonlijke leven en leerde dat een community opbouwen veel tijd en energie vraagt. Echter, ze krijgt er ook veel van terug. Debby houdt ervan om anderen te inspireren en voelt aan dat dat goed lukt.

De digitale wereld kent geen grenzen en groeit hard. In oktober 2020 waagde Debby de sprong naar het ondernemerschap. Midden in de coronapandemie startte ze met online yoga- en pilateslessen. Zoek een gezonde balans in alles wat je doet. Sport op het moment dat het jou uitkomt. Haar authenticiteit die ze wil uitstralen als influencer past perfect met deze levensvisie.

Haar community groeit en daar stopt ze veel tijd in. Debby gelooft sterk in de rol van influencers want zij zorgen voor de personal touch in de digitale wereld. Ze noemt zichzelf dan ook een digital creator. Er is nog steeds een mooie toekomst voor influencers, volgens haar. Video marketing is onmisbaar en zorgt voor de persoonlijke saus over de marketingcampagnes.

Debby groeide van een chocoholic uit tot een volwaardige yoga-instructrice met een eigen YouTube kanaal, Zen with Debby. Ze verscheen reeds op tv in een kookprogramma en in 2022 verschijnt haar eerste kookboek. Selfcare is haar motto. Blijf jezelf, geloof in jezelf en zorg voor jezelf. Of hoe een blog over chocoladerecepten uitgroeide tot een yoga influencer/onderneemster.

Nog meer weten over hoe influencer worden? Lees dan de blog van Elja Daee, Hoe word je een Instagram influencer.


Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?