Samenwerkingen: perspectief van de influencer

, ,

Influencers (en fitfluencers) genieten allerhande voordelen zoals materiële beloningen, commerciële deals, exclusieve uitnodigingen,… Er bestaan templates voor contracten tussen influencers en merken, richtlijnen voor ethische influencerpraktijken,… Struggles en groeipijnen kennen influencers sowieso. Maar hoe kijken influencers naar hun eigen (commerciële) activiteiten en invloed op volgers? Is het allemaal rozengeur en maneschijn? En hoe sterk geloven ze in het potentieel van influencers als verkoopskanaal voor merken? Interviews met influencers werpen een licht op samenwerkingen met merken vanuit het perspectief van de influencer. 

My first…

“Mijn eerste samenwerking was met Paradise Amsterdam, een merk van gsmhoesjes. Ik ontving een gsmhoesje en moest daarmee dus een leuke foto nemen. Ik weet dat ik toen heel enthousiast was en dat ik meteen aan de slag ging. Ze benaderden mij via mail en waren dan ook heel snel tevreden met de foto’s die ik toen gemaakt had. Leuke herinnering om aan terug te denken.”

Influencers denken bijna nostalgisch terug aan eerste samenwerkingen. Aan de naïviteit maar ook de opwinding die zo’n samenwerking kenmerkte. Er wordt al eens meewarig met het hoofd geschud bij het terugdenken aan eerste samenwerkingen.

Oprechte fan (for now)

Met stip bevestigt zowat elke influencer écht écht écht achter de merken, organisaties of projecten te staan waar hij of zij mee samenwerkt. Van vroegere samenwerkingen zijn ze niet altijd meer zo overtuigd. “Dat had ik misschien beter niet gedaan”, kwam meermaals uit de mond van uiteenlopende influencers.

“Ik probeer waarheidsgetrouwe informatie te delen met mijn volgers. Als ik bijvoorbeeld een samenwerking aanga met een bedrijf dan sta ik ook volledig achter het product en het merk. Ik ga mijn volgers geen blaasjes wijsmaken, dit is nefast voor beide partijen.”

Let’s connect

Hoe worden influencers liefst benaderd door merken? Via mail. Met de nodige details. Daar zijn influencers duidelijk over. Opvallend is ook dat er heel wat melding wordt gemaakt van fake of malafide contacten, meestal via Instagram.

Meestal word ik via e-mail gecontacteerd. Af en toe kan dit ook via Instagram gebeuren. Dit is voor mij meestal wat ingewikkelder omdat ik dit sneller vergeet. Via e-mail staan alle belangrijke e-mails met een vlaggetje aangeduid zodat ik het zeker niet kan vergeten.

Een fijne aanpak voor samenwerkingen vind ik dat brands je via e-mail contacteren in plaats van via direct message. Dat vind ik formeler. Via direct message krijg je ook heel wat fake berichten dus via mail is formeler en veiliger. Wat ik belangrijk vind, is dat ze duidelijk vermelden wat ze willen. Ook tegen welke datum ze dit willen en wat je in return krijgt. Word je betaald of krijg je het product gratis?

Hoe meer samenwerkingen, hoe beter? 

Voor de ene influencer is influencer marketing écht een vitale inkomstenstroom, voor de andere een nice-to-have extraatje. Nog andere influencers vinden het sop de kool niet waard. Ten alle koste meer volgers verzamelen en zo groeien als influencer, staat zeker niet op ieders wishlist. 

Mijn content is in eerste instantie sowieso niet bedoeld om continu reclame te maken. Na een advertentiepost merk ik vaak dat mijn volgersaantal daalt. En soms is dat het ook echt niet waard. Ik begon met West-Vlaamse filmpjes en dat vinden mijn volgers én ikzelf leuk. Daar ga ik dus mee verder.

Mijn doel is om meer tijd vrij te maken voor contentcreatie en meer bezig te zijn met TikTok. Krijg ik hier meer volgers door? Dan is dat mooi meegenomen. Maar ik zie het meer als een hobby.

Ik ben nu een micro-influencer en meer hoeft dit echt niet te zijn voor mij! Ik wil later toch sowieso gaan werken en ik hoef ook niet een te grote influencer te zijn, ik vind het perfect hoe het nu is. Het is ook niet de bedoeling dat ik dit voor de rest van mijn leven ga doen. Ik denk niet dat TikTok zo lang nog zal blijven bestaan, ik doe dit voor het plezier.

Real influence

Welke competenties heeft een influencer? Uiteraard moet je creatief uit de hoek komen, niet hetzelfde doen als andere influencers, een nieuw perspectief bieden, de nodige technische kneepjes van het vak onder de knie hebben. Maar je moet ook lef hebben als influencer. Daar zijn heel wat bevraagde influencers het over eens. Lef om jezelf bloot te stellen aan onbekenden.

“Ik ga er van uit dat influencen aan te leren is. Maar ik denk vooral dat het in je moet zitten en je eerder een sociale persoonlijkheid moet hebben. Je moet durf hebben. De durf hebben om jezelf te tonen op sociale media. De durf hebben om mensen aan te spreken die je niet kent.” 

“Vanaf het begin vond ik het al de max om (video’s) te kunnen delen met mijn vrienden. Maar toen begonnen er ook onbekende mensen mij te volgen. Vanaf dat punt dacht ik: “Oké, nu is het voor echt.” 

Hoe schatten influencers (en fitfluencers) hun eigen invloed in? Op de vraag of influencers écht invloed hebben op hun volgers antwoorden de meeste influencers (en fitfluencers) volmondig JA. 

“Ik denk wel dat ik mensen aanmoedig of aanzet tot iets. Ik krijg vaak berichtjes van mensen die interesse hebben waarna ik dan uitleg geef en we aan de slag gaan. Ik begeleid hen en deel dat avontuur dan op mijn sociale media kanalen. Op die manier worden anderen geprikkelddoor dat te zien, en zo gaat de bal aan het rollen. Ik werk vaak met een poll op mijn stories waardoor ik een goed zicht krijg op de mate van interesse. Of op hoeveel mensen ik bereik.” 

“Als influencer heb je best wel veel invloed op je volgers. Dit merk ik de laatste tijd meer op. Ik krijg heel veel de reacties op TikTok, van waar mijn kleren of iets anders zijn, welke studierichting ik doe, enzovoort. Ook op Instagram krijg ik soms berichtjes van mensen die niet goed in hun vel zitten of ook een break-up hebben gehad. Vaak vragen mensen om tips, hulp, ideeën. Op die manier merk ik wel dat het toch een zekere invloed heeft, wat je post en de manier waarop je reageert op berichten die je krijgt over goed in je vel zitten.”

***


Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?