Struggles en groeipijnen van influencers

, ,

Influencers zijn er in soorten en maten. Van macro- tot nano-influencers, van sportlovers tot fashionista’s. Voor de ene is “influencer” een waardevolle titel. Voor anderen is het een verbrand concept dat de lading niet dekt of negatieve connotaties inhoudt. En zo zijn er nog enkele gemeenschappelijke struggles en groeipijnen. Welke thema’s komen veelvuldig aan bod wanneer je met influencers (en fitfluencers) praat over hun influenceractiviteiten? Waar liggen influencers wakker van?

1. Work work work

“Zo een TikTok filmpje lijkt misschien simpel en snel gemaakt, maar er kruipt meer tijd en moeite in dan je denkt.” Zowat elke bevraagde influencer geeft aan dat influencer zijn ook werk, deadlines en stress met zich meebrengt. En dat dit wordt onderschat door opdrachtgevers en de buitenwereld in het algemeen. 

“Ik heb daar eigenlijk altijd keiveel stress voor. Sowieso wil ik altijd een goed product afleveren, dat lukt meestal ook. Maar wanneer ik upload, doen gesponsorde video’s het meestal minder goed qua views. Dan vind ik dat kei-jam-mer(…). Dan denk ik: I failed them.”

“Het leukste is uiteraard dat ik vaak leuke items krijg en er helemaal niets moet voor betalen. (…) Het minder leuke is de dagelijkse druk die je hebt. Je moet op tijd een story of een feed post maken en online zetten. De ene week is al drukker dan de andere. Hierdoor weet ik nooit op voorhand wanneer ik kan shooten waardoor het voor mij wel altijd een stressmoment is om alles op tijd klaar te krijgen.

2. Always happy? 

De ene influencer voelt de druk om steeds happy en gelukkig in beeld te komen. De andere influencer vindt autentieke emoties tonen belangrijker. De ene influencer ziet er geen graten in zich ietwat anders voor te doen, de andere influencer blijft trouw aan zichzelf.

“Ik merk dat er veel verwacht wordt van influencers. Er is een zekere druk om altijd te moeten presteren en te tonen dat je gelukkig bent en je je goed voelt. Als je eens een mindere dag hebt, kan je dit nooit uiten via deze kanalen omdat mensen je zien als een motivator, coach, Ze kijken naar je op… Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik besef dat je niet altijd gelukkig kan zijn. Maar daardoor krijg ik wel vaker het gevoel dat ik me altijd gelukkig moet voordoen.” 

“Ik ben meer mijn emoties beginnen tonen. Vroeger was ik altijd gelukkig en vrolijk in mijn filmpjes. (…) Nu verberg ik mijn andere emoties niet meer. Nu ben ik hier meer open en eerlijk over. Ik wil ook aan mijn volgers tonen dat sociale media echt fake kunnen zijn.”

3. Filters versus body positivity

Photoshop! Filters! Influencers zouden perfecte levens en lichamen promoten. Tegelijkertijd komen heel wat influencers (en fitfluencers) op die body positivity promoten. Wat zeggen influencers zelf? 

“Als het op foto’s aankomt moet ik toegeven dat ik ze soms bewerkt. Vaak zijn het filters die ik over foto’s plaats zodat bepaalde kleuren beter uitkomen. Iedereen wil nu eenmaal de mooiste kant van zichzelf laten zien, ook influencers bezwijken onder die druk.” 

“Ik vind het niet oké als mensen hun lichaam in foto’s gaan bewerken. Voornamelijk jonge mensen worden daar onzeker door. Ze zijn vaak nog naïever en geloven dat het echt is. Dat is echt toxic.”

“Een voorbeeld zijn fitnessTikToks waarin de persoon vertelt dat ze er niet iedere dag zo strak uitzien en soms ook een buikje hebben. Het is fijn om op TikTok zo’n dingen te horen, omdat je op andere platformen alleen maar de perfecte, vaak geretoucheerde modellenfoto’s te zien krijgt.”

4. “Ik zou het nu anders aanpakken”

Heel wat influencers (en fitfluencers) starten op jonge leeftijd met content posten. Met interageren met volgers. Met commerciële deals sluiten. Met vallen en opstaan leren ze hun weg vinden als influencer. Wat opvalt is dat hoe ouder een influencer is, hoe meer hij of zij beseft wat de impact is van influenceractiviteiten op zijn of haar zelfbeeld, tijdsbesteding,… 

Ik besteed zeer veel tijd aan sociale media. Elke 5 minuten draai ik mijn gsm om te kijken of ik geen melding heb. Echt erg! Ik wil er gewoon de hele tijd mee bezig zijn. Het is niet zoals je werk, dat je klaar bent om 17u. Sociale media blijft. Het is nu een balans zoeken tussen influencer zijn en mijn echte leven.

Uiteraard betaalt een influencer leergeld, maar het is opvallend hoeveel influencers beslissen hun activiteiten terug te schroeven of anders aan te pakken omdat ze evolueren qua persoonlijkheid, zelfvertrouwen en zelfbeeld.

In het begin vond ik het leuk om zoveel volgers te hebben. Toch is het plezier stilaan afgenomen. Ik dacht te veel na over de foto die ik van plan was te posten. ‘Is de belichting wel goed genoeg? Zie je mijn vetrollen niet te sterk in beeld?’ Zo heb ik veel posts na enkele minuten terug verwijderd omdat ik me onzeker voelde. Met de gedachte in het achterhoofd dat 10.000 volgers mogelijks je foto gaan zien, werd ik steeds twijfelachtiger. De onzekerheid die gepaard ging met online content creatie was niet goed voor mijn zelfbeeld. De negatieve meldingen in mijn berichtenbox hielpen daar ook niet bij.

Begin 2020, heb ik besloten om mijn Instagram niet meer zo serieus te nemen als daarvoor.

“Vroeger dacht ik niet veel na over wat ik wilde maken van content. Ik focuste meer op wat mijn volgers wilden zien. Als ze iets voorstelden dan maakt ik het direct. Maar op een bepaald moment begon het heel vermoeiend voor me te worden. Het zorgde ook voor veel stress omdat ik bang was mijn volgers teleur te stellen. Daarna ben ik meer beginnen focussen op video’s die ik zelf leuk vond om te maken. Dat was voor mij echt een opluchting.”

5. Negatieve commentaar

“Vroeger dacht ik niet na over wat ik al dan niet online zou zetten. Naarmate ik meer volgers kreeg begon de gedachte meer te spelen. “Zou ik dit posten of niet”. Want je begint te beseffen dat heel veel mensen meekijken, ook onbekenden.” 

Hoge bomen vangen veel wind? Wie zijn passie, werk of hele leven in beeld brengt, oogst naast lof ook wel wat anders. Negatieve commentaren, zowel online als offline. Maar evenzeer vervelende vragen, ongemakkelijke situaties,… Met als resultaat dat heel wat influencers (en fitfluencers) toch extra letten op wat ze delen.

Mijn mama vindt het soms lastig omdat veel mensen denken dat ze mij kennen terwijl dit helemaal niet zo is. Ik kreeg al vaak de opmerking dat ik eruit zie als een bitch die denkt beter te zijn dan anderen. Terwijl ik helemaal niet zo ben.

Op school hoorde ik ook vaak mensen roddelen. Reacties als “Amai, de ziet zichzelf zo graag”. Zo’n dingen zijn natuurlijk niet tof om te horen en dan vraag jje soms af waar je mee bezig bent.

“Door al die extreme reacties op Instagram plaats ik daar bijna niets meer persoonlijks. Op TikTok maak ik eerder subtiele hints, maar op Twitter ben ik heel open. Daar zet ik echt alles.”

“Ik deel bewust mijn mening niet over zaken. Bijvoorbeeld: ben je gevaccineerd? Dat deel ik niet. Er zullen veel goede reacties zijn, maar ook veel commentaar. Of bijvoorbeeld: wat je is je mening over zwarte piet? Dat zijn dingen die ik niet bespreek op mijn Instagram.”

***


Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?