Must-reads en must-listens van Lies in zomermodus

De zomer komt eraan. Yes. Eindelijk tijd om eens die lijst boeken in te duiken die al een tijdje op je nachtkastje liggen. En de reeks podcasts die zijn aangevinkt. Wat staat er bij mij op de lees- en luisterplanning? Literatuur en podcasts in het kader van influencer marketing natuurlijk. Must-reads en must-listens. Laat mij zeker weten wat jij ervan vond.

Must-reads

  • Zoonotic van Carole Lamarque. Na het lezen van het baanbrekend boek ‘Influencers’ van deze auteur, aarzelde ik niet om het nieuwe boek te kopen. Een Zoonotic is een virus dat zich razendsnel exponentieel verspreidt over de hele wereld. Ik kijk uit naar haar tips om met je business op een succesvolle manier viraal te gaan.
  • Act human van Karel Demeester, Sarah Steenhout en Jan Callebout. Ik verwacht veel van dit boek. Het woord ‘marketing’ heeft een negatieve connotatie en krijgt vaak de verkeerde aandacht. Ik geloof sterk in het concept van het menselijke en het activeren, wat een marketeer in principe tot hoofddoel zou moeten hebben. Benieuwd hoe men dat gaat aanpakken.
  • Generation alpha in bèta van Maarten Leys. Dit boek beschrijft de groep, geboren tussen 2010 – het jaar van de lancering van iPad en Instagram – en 2025, in een wereld van enorme technologische evolutie. Kidpreneurs en kidfluencers zetten nieuwe media in om hun interesses en bijbehorende merkvoorkeuren de wereld in te brengen. Zo ontwikkelt P2P-communicatie zich in een razendsnel tempo en evolueert ‘marketing to kids’ naar ‘marketing with kids to kids’.

Elk boek van bovenstaand lijstje is te verkrijgen in de betere boekhandel of bestel je via www.lannoocampus.be.

Must-listens

Naast het lezen van een old school boek is het luisteren naar podcasts alomtegenwoordig. Hieronder vind je alvast mijn selectie om de zomer te overbruggen:

  1. De LeefstijlLab podcast is dé podcast voor iedereen die alles wil weten over feiten en fabels met betrekking tot gedragsverandering op het gebied van eten, drinken en bewegen. Host Roel Hermans gaat in gesprek met wetenschappers en professionals over de wetenschap achter leefstijlverandering.
  2. De collega’s van de opleiding Communicatiemanagement aan Howest organiseerden een podcastfestival Let’s Talk Human in juni 2021. Eén van de meest uitspringende podcasts is een interview met Heidi Seys (Peggy-O) en Charlotte Dejaegere (GBL Studio) over het Dove Self-Esteem Project.
  3. In deze podcastreeks van Leef vertellen 5 Bekende Vlamingen openhartig over de obstakels in hun leven. Sven de Leijer heeft het over slaapproblemen, Lize Spit over diabetes, Fatma Taspinar over piekeren, Ben Segers over bipolaire stemmingsstoornis en Ann Ceurvels over mantelzorgen voor haar zoon met autismespectrumstoornis.
  4. Deze podcast van het scandinavische influencer agency Cure Media heb ik nog niet beluisterd, maar ziet er veelbelovend uit: Influencer marketing podcast. De topics zijn veelzijdig en de talks zelf duren maximaal 15 minuten. Interessant om de korte breaks op te vullen op het strand.
  5. Deze podcastreeks gaat specifiek over influencer marketing, maar de meest recente afleveringen dateren al van 2020: What’s next in influencer marketing. 2020 lijkt een eeuwigheid geleden maar toch hoop ik er een aantal interessante kernideeën uit te halen.

Na de zomerbreak delen we uiteraard opnieuw inzichten en inspiratie over influencer marketing, Generation Z en sporten op onze onderzoeksblog.

***

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?