4 campagnes die sportparticipatie van kinderen en jongeren boosten

,

Campagnes om sportparticipatie te boosten zijn vaak gericht naar de algemene (volwassen) bevolking. Nochtans is het effectiever om je als campagnemaker tot een specifieke doelgroep te richten. Hieronder 4 inspirerende campagnes die sportparticipatie van kinderen en jongeren boosten.

Don’t retire, kid

De jeugdsportparticipatie in de Verenigde Staten blijft achteruitgaan. Daarom startte ESPN samen met het Aspen Institute’s Project Play de campagne “Don’t retire, kid”. Doel is om meer kinderen en jongeren aan het sporten te krijgen. “At ESPN we believe sports should be available to every child”, zegt Jimmy Pitaro, voorzitter van ESPN. “We want to shed light on this important issue so that kids can take advantage of the benefits of sports, from increased health to better outcomes in school. ESPN, together with our league and business partners, have committed to working together to address this issue.”

Televisiespots, waarin een 9-jarige jongen nogal dramatisch zijn afscheid van de sport aankondigt, werden op verschillende kanalen getoond. Sportvedetten als Koby Bryant schaarden zich achter de campagne door te vertellen waarom sport zo belangrijk is voor kinderen en jongeren en welke drempels ze ervaren.

Keep up with the play

“Keep up with the play” is een Nieuw-Zeelandse campagne voor iedereen die in jeugdsport betrokken is: ouders, coaches en sportorganisaties. Doel is hen bewuster maken van de redenen waarom jongeren stoppen met sporten en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Plezier en ontwikkeling van vaardigheden staan hierbij centraal. 

De campagne wordt gesteund door de grootste sportfederaties in Nieuw-Zeeland (rugby, cricket, voetbal, netbal en hockey) en Sport NZ.

Concreet wil de campagne 5 nog vaak voorkomende mythes uit de jeugdsport ontkrachten:

  • Van “vroege specialisatie is goed voor de ontwikkeling van kinderen” naar “meerdere sporten en focus op verschillende vaardigheden zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen”.
  • Van “succes als kind zorgt voor succes als volwassene” naar “kinderen ontwikkelen op verschillende leeftijden en in verschillende fasen”.
  • Van “het sportparadigma van volwassenen past ook voor jongeren” naar “begrijpen hoe kinderen leren en spelen door een participant-centric aanpak te hanteren”
  • Van “als je niet tot het topteam behoort, stop je er beter mee” naar “betrokkenheid in sport op elk niveau en in elke levensfase is goed voor je welzijn”
  • Van “hoe meer en harder je traint, hoe beter je bent” naar “overtraining kan leiden tot blessures en burnout bij jongeren”

Bekende sporters scharen zich achter de campagne en delen hun levensverhalen.

This girl can

Sport England lanceerde deze campagne voor het eerst in 2015 en het was meteen een overdonderend succes. Doel was de genderkloof tussen mannen en vrouwen in sportparticipatie aan te pakken. De campagne “sought to tell the real story of women who play sport by using images that are the complete opposite of the idealised and stylised images of women we are now used to seeing. This Girl Can celebrates active women who are doing their thing no matter how they do it, how they look or even how sweaty they get”. En hoe! Fantastische filmpjes werden op allerlei media getoond. Een online social media community van vrouwen die bij klassieke campagnes over het hoofd worden gezien, bereikte duizenden vrouwen, jong en oud. Volgens Sport England kreeg de campagne 3 miljoen vrouwen aan het sporten.

De campagne blijft trouwens bijzonder levendig. Check zelf maar eens de hashtag #thisgirlcan op sociale media. Geen wonder dus dat Sport England de campagne intussen al opnieuw lanceerde in een nieuw jasje. En intussen is er zelfs buitenlandse interesse.

The daily mile

Niet alleen in België lopen verschillende kinderen op school 1 mijl per dag. Ook in veel andere landen lopen of wandelen kinderen dagelijks één mijl. De oorspronkelijke campagne “One Mile a Day” maakt deel uit van een grote internationale community en gaat intussen verder als “The Daily Mile”. The Daily Mile Foundation zorgt voor de ondersteuning van meer dan 4000 scholen over heel de wereld. The Daily Mile is een eenvoudig concept voor de lagere school waarbij de leerlingen gedurende een kwartier lopen in de frisse buitenlucht samen met hun leerkracht en klasgenoten.

Doel van The daily mile: meer blije en fitte kinderen door 15 minuten per dag te lopen op school. De leerlingen ontspannen zich door even aan niets te moeten denken. Daarna kunnen ze zich beter concentreren in de klas.

Tia Hellebaut is de fiere meter van The Daily Mile.

Zelf inspirerende lokale, nationale of internationale voorbeelden? Laat het ons zeker weten!

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?