Het 7E model om Gen Z te doen sporten

women and three children playing water

Hoe krijg je als sportorganisatie Gen Z aan het sporten? Geen eenvoudige vraag. Zeker niet als je weinig kennis hebt van gedragspsychologie. En je niet goed weet hoe eraan te beginnen. Want Gen Z louter informeren over je sportaanbod zal niet werken. Met je brochure alleen zal je deze doelgroep niet aan het sporten krijgen. En die affiche langs de weg of gesponsorde sociale media post zal maar eventjes de aandacht trekken van Gen Z.

Een grote groep mensen op lange termijn aan het sporten krijgen, vraagt om langetermijnvisie, samenwerking en coördinatie. En dan kan het 7E model van experte in gedragsverandering Fran Bambust, dat al in verschillende contexten en projecten rond gedragsverandering toegepast werd, een leidraad zijn.

Het model heette eerst het ‘Change Designers Werkkader’, maar iedereen noemt het ‘het 7E model’ omwille van de 7 hefbomen die centraal staan. Die hefbomen, die allen met een E beginnen, helpen om mensen ertoe aan te zetten een bepaald gedrag te stellen, in dit geval sporten.

Samengevat kunnen de E’s uit het 7E model je helpen om Gen Z tot sporten te motiveren, hen hierin te ondersteunen en hen sport te doen beleven.

Schermafbeelding 2020 02 18 om 12 26 49
7E model van Fran Bambust

Motiveer Gen Z

Enthuse: Wek de interne motivatie van Gen Z. Enthousiasmeer ze. Geef ze ‘goesting’ om te sporten. Probeer Gen Z emotioneel te betrekken en empathie te creëren. Zorg dat ze zich met sporten kunnen vereenzelvigen en een sport kiezen die min of meer aansluit bij hun persoonlijke waarden en normen en bij hun zelfbeeld.

Encourage: Speel in op externe motivatie. Schets de mogelijke winst die er te rapen valt. Geef concrete schouderklopjes die Gen Z kunnen losweken uit hun (slechte) gewoontes. Benoem de voordelen van sporten en geef ze de nodige feedback. Zorg dat ze erop vertrouwen dat de baten van sporten opwegen tegen de lasten ervan.

Engage: Wijs op sociale motivatie. Zorg dat ze merken dat een relevant deel van hun omgeving al aan sport doet, en hen hierin ook zullen steunen.

Ondersteun Gen Z

Enlighten: Geef Gen Z de nodige informatie over het belang van sporten, zo helder en bruikbaar mogelijk. Geef ze de nodige kennis en vaardigheden, om zo betere (sportieve) keuzes te kunnen maken.

Exemplify: Toon dat jij het als sportorganisatie ook meent, niet alleen met woorden, maar ook met daden, beleid en andere maatregelen. Toon als sportorganisatie het goede voorbeeld. Zorg dat ze je vertrouwen.

Enable: Maak het sporten mogelijk, makkelijk en toegankelijk. Bied Gen Z alle nodige hulpmiddelen. Zorg dat er weinig of geen beperkingen in de omgeving zijn om te kunnen sporten.

En laat Gen Z sport beleven

Experience: Laat Gen Z beleven dat ze de goede keuze hebben gemaakt. En dat het sporten al bij al best meevalt.

Om Gen Z aan het sporten te krijgen, bouw je best zoveel mogelijk van bovenstaande hefbomen uit het 7E model in je communicatie in. Hou een overzicht of checklist bij de hand om na te gaan of en via welke hefbomen je inspeelt op mogelijke drempels van je Gen Z publiek. Volg de reacties nauwgezet op en stuur bij waar nodig. Want door de hefbomen uit het 7E model slim te combineren, kan je Gen Z echt in beweging krijgen. 

Wil je je verder verdiepen in het 7E model? Lees dan zeker het boek “Effectief gedrag veranderen met het 7E model” van Fran Bambust.

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?