Must-reads en must-listens van Charlotte in wintermodus

,

De wintervakantie komt eraan. Lichtjes in de kerstboom. Warme chocomelk in de hand. Een dekentje. En tijd om wat bij te lezen en te luisteren. Charlotte deelt alvast haar boeken- en podcasttips.

Must-reads

Vanuit zijn achtergrond in videogaming en reclame beschrijft auteur Nir Eyal in Hooked tal van technieken om gebruikers te motiveren en beïnvloeden. Inclusief een stappenplan om producten te ontwerpen waar je doelgroep telkens weer naar wil terugkeren. Hoe je mensen verslingerd maakt aan je product dus.

Gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamemaker Tim den Heijer leren ons in Het bromvliegeffect. Alledaagse fenomenen die stiekem je gedrag sturen verschillende vormen van ‘het bromvliegeffect’ kennen. Dat is wanneer iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag. In het boek leren de auteurs ons dat effect te herkennen, de negatieve invloed ervan te vermijden en het op een goede manier te gebruiken. Op ons werk, op school, in de winkel, op straat én thuis. De auteurs hebben ook een gelijknamige podcast (zie tip hieronder).

De ladder van Ben Tiggelaar is de bestseller over menselijk gedrag en verandering. Het boek biedt actuele inzichten in de veranderpsychologie op een toegankelijke en praktische manier.

Must-listens

Het bromvliegeffect is een podcast over nudging, beïnvloeding en gedrag (naar het gelijknamige boek van hierboven). Gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamemaker Tim den Heijer leren ons de alledaagse fenomenen die ons gedrag beïnvloeden te herkennen, vermijden én toepassen.

Shiftcast is de podcast van het Nederlandse consultancy bureau Shift. In de podcast worden uiteenlopende onderwerpen besproken die te maken hebben met gedragspsychologie en het opzetten van interventies.

B.E.Good! Podcast is de podcast van de BVA Nudge Unit. In elke episode geeft een expert ‘behavioral economics for good’ meer uitleg over zijn/haar onderzoeksdomein. De expert neemt je telkens mee in de laatste trends en evoluties van de gedragseconomie. 

Droom je nog of al van de zomer? Check dan zeker ook de lees- en luistertips van Lies in zomermodus.

***

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?