Wat sportorganisaties kunnen leren van de grootste sportmerken

,

Sportmerken en marketing. Dat is vaak een match made in heaven. Maar wat kunnen sportorganisaties leren van de marketingcampagnes van grote sportmerken?

1. Volg Nike voor de beste verhalen

Als het over sportmarketing gaat, dan kunnen we niet rond Nike. Nike is voor veel zaken gekend. Het heeft één van de bekendste logo’s ter wereld. En ook de slogan ‘Just do it’ is wereldwijd bekend. Maar Nike staat ook voor technologische innovatie. En schreef ook atletiekgeschiedenis met Vaporfly, de verende springplankschoen waarmee Kipchoge de marathon in minder dan 2 uur liep.

Maar los van dit alles is Nike ook gewoon de beste in storytelling. Zoals Steve Jobs ooit zei:

“Nike sells a commodity, they sell shoes. And yet when you think of Nike you feel something different than a shoe company. In their ads, as you know, they don’t ever talk about the product, they don’t ever talk about their air soles, how they’re better than Reebok’s air soles. What’s Nike do in their advertising? They honor great athletes and they honor great athletics. That is what they are about.”

2. Volg Adidas voor boeiende samenwerkingen

Adidas heeft een geschiedenis van boeiende samenwerkingen. Onder andere met innovatieve modeontwerpers. Denk Stella McCartney, Yohji Yamamoto, Jeremy Scott, Prada. Zelfs Lego werkt samen met Adidas. En in de recente ‘Watch us move‘ campagne is bodypositive yoga-activiste Jessamyn Stanley één van de gezichten.

3. Volg Red Bull voor verslaggeving van grootse spektakels

Velen zien Red Bull enkel als merk achter de gekende energiedrankjes. Maar Red Bull is veel meer dan dat. Het omschrijft zichzelf als media-nieuwsbedrijf. Van alle (spectaculaire) events die het merk organiseert of sponsort doet het verslag. Vooral via de eigen kanalen.

4. Volg Fitbit voor gamification en competitie

In sport draait veel rond competitie. En dat heeft Fitbit begrepen. Het doet er alles aan om het gedrag van haar klanten te veranderen door gamification elementen en competitie in haar platform te integreren.

5. Volg Reebok voor mond-aan-mond reclame

Centrale pijler van de marketingstrategie bij Reebok zijn de consumer-focused evenementen zoals de Reebok Spartan Race en de jaarlijkse Crossfit Games. Centraal bij Reebok is brand awareness door mond-aan-mond reclame. Door de grote concurrentie is Reebok zich beginnen richten op een niche: CrossFit. En ze gebruikt haar consumenten als brand ambassadors. En dat blijkt vruchten af te werpen.

fitness industry marketing

6. Volg Asics voor community building

Asics verzamelt gepassioneerde lopers in hun ‘FrontRunner community‘. De FrontRunners trainen, lopen wedstrijden, maar willen vooral elkaar en de mensen rondom hen ondersteunen en motiveren. De FrontRunner community bestaat uit mensen met verschillende achtergronden in alle soorten en maten. Jong, oud, beginners, professionals, lopend op de weg of op trails , … Net die verscheidenheid maakt deze community zo sterk. In 2021 strekt de FrontRunner community zich uit over 30 landen over de hele wereld met meer dan 600 lopers. Allen met hetzelfde doel voor ogen: de wereld in beweging brengen. Mens sana in corpore sano.

Deze blogpost is geschreven in het kader van een Howest onderzoeksproject rond Generatie Z. Project Fitfluencers maakt influencer marketing principes bruikbaar in niet-commerciële context met het oog op gedragsverandering bij jongeren. Op de hoogte blijven van het project?